Yetişkinlikte ortaya çıkan bir tür kas kaybının adıdır Sarkopeni. İskelet kası kütlesinin kalitesinin ve de gücünün dejeneratif bir şekilde kaybı anlamına gelir. Kas kaybı, yaşla birlikte ortaya çıkmasının yanında , egzersiz yapmamaya bu hastalığı besleyen yandaş hastalıklara ve beslenmeye de bağlıdır.
Yaşlanmaya bağlı kas erimesi, kas gücünün kaybolması ve de ilerlemesi ölüm gibi sonuçlara da neden olabilecek bir sendrom olarak tarif ediliyor. Genellikle 30’lu yaşlardan itibaren başlayan ancak belirgin olarak etkileri 60 yaş ve sonrasında ortaya çıkıyor.
Fiziksel performans testleri ile tanı konuluyor. Yürüme hızında azalma, merdiven çıkmada zorlanma, denge kaybı gibi belirtileri olan Sarkopeni için diğer testlerin yanında , el sıkma testi, denge testleri de yapılıyor ve sonuçlarına göre tanı konulup tespit edilirse, kas kütlesi ölçüleri yapılıyor.
Sarkopeni için, Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına başvurmak gerekir. Tedavisinde düzenli direnç egzersizleri, protein ağırlıklı bir diyet ve gerekirse medikal tedaviler uygulanır. Egzersiz kas gücünü artırır dayanıklılık egzersizleri kas direncini ve kuvvetini artırabileceği gibi sinirsel uyarımı da düzenleyecektir.
Sarkopeni bir kas erimesi sendromu olarak ifade edilir. Mutlaka düzenli olarak spor yapmak, kas kaybını geri kazanmak için olmazsa olmazlar arasındadır. Kasların güçlendirilmesi ve kaybedilen kas dokusunun yerine konması için protein alımı ile birlikte sporun bir arada yürütülmesi şarttır.
Fiziksel aktivitelerde ve sağlık açısından bacak kaslarının güçlü olması önemlidir, yaşlanma ayaklardan yukarı doğru başladığı için
bacak egzersizleri ve kaslarının güçlü , direnç egzersizlerine dayanıklı olması Sarkopeni açısından da son derece önemlidir. Bu yüzden yaşlanmaya bağlı ayak sorunlarını giderme ya da azaltma açısından da alt ekstremitelerin güçlü ve dayanaklı olması kişiye önemli bir avantaj sağlar.
Dolayısıyla kas kuvvetinin azalmasına karşılık hiç bir şey yapamıyorsanız dahi en az haftada üç gün 30-40 dakikalık yürüyüş yapılması , yaşlılık döneminin daha konforlu geçmesine neden olacaktır.
Fiziksel gerilemeye karşılık, ilk sıraya mutlaka yürüyüşü ve daha da ileri bir durum olarak egzersizleri koymak durumundayız…